Címlap Egészség PRA

PRA

A PRA elleni küzdelem

Már tíz éve, hogy megjelent a "Poodle Variety"-ben a James. A. - Baker Instituts egy újságcikke. Az intézmény igazgatója, Dr. Gustavo Aguirre, a "kutyák genetikája és tenyésztése" osztályán dolgozik munkatársaival a kutyák öröklött szembetegségeinek molekuláris genetikáját kutatva. Dr. G.A. első eredményei azt ígérik, mondja a jelentés, hogy a PRA közvetítő és PRA fertőzött kutyák egy megbízható módszer szerint felismerhetőek. Ki tudnak fejleszteni egy olyan metódust, vérmintából tesztelve a DNA-t, mely alapján megkülönböztethetőek lesznek a fertőzött és az egészséges kutyák, és azok, akik a betegséget csak közvetítik.
Az ilyen kutatómunkák meglehetősen költségesek és hosszantartóak, úgy tűnik azonban, hogy most olyan eredmények mutatkoznak, melyek a tenyésztők utódokért való aggódását jelentősen csökkentik.
George Walther jelentése:
Úgy tűnik, hogy a tudomány egy nagy lépéssel előbbre jutott egy, a kutyákat fenyegető örökletes betegség elleni harcban. Már néhány éve tudott, hogy az amerikai Cornell Egyetemen a különböző kutyafajták, kötzük például az uszkár PRA betegségét kutatják. Kb. két vée, hogy meglehetősen meglepetésszerűen jött a jó hír egy küszöbönálló szériaérett DNA tesztről, mely lehetővé teszi annak a génnek a lokalizálását, amelyik az öröklődő információt, a leggyakrabban az uszkárnál előforduló PRA fajtát, a prcd PRA-t tartalmazza. Az USA-ban működő Optigen nevű cég szabadalmaztatta a tesztet, és ez a cég a tenyésztők és érdeklődők által is elérhető. Dr. van Haeringen laborja, Hollandiában veszi át Európában a közvetítő szerepet. Megállapítottam, hogy a folyamat egészen az eredmények átvételéig súrlódásmentesen folyt és nem több, mint három hétig tartott. A teszteredményekhez először e-mailen keresztül juthatunk hozzá. A negatív eredményt mutató állatok gazdáit postai úton értesítik és kapnak az eredményről igazolást. Az egyetlen probléma mindezért a 260 eurós kutyánkénti ár. Igaz, húsz kutya felett nagykereskedői árengedményt adnak, amit az Optigen 20/20 klinikának nevez, vagyis minden 20. után következő kutya 20% engedményt kap. Idővel valószínűleg csökkenni fog a vizsgálat ára.
Bármelyik állatorvos leveheti az állattól a vért egy speciális anyaggal bevont kémcsőbe, hogy aztán azt a csomagolási előírások figyelembe vétele mellett és a kutya beazonosítása végett kitöltendő különböző részletekre kitérő nyomtatványokkal együtt a holland laboratóriumba küldje. A labor megfelleően előkészíti a vért és továbbítja az Optigen-nek. Megjegyzés: a vért ajánlatos a hét elején levenni, elkerülendő, hogy az, a hétvége alatt a postán időzzön.

A kövekező teszteredmények léteznek:
"A" séma, I. rizikócsoport - normális (mentes)
A tenyésztésre vonatkozó jelentése: tetszőleges parnerrel párosítható, 99,5 százalékos biztonsággal várhatunk egészséges (vagyis nem vak) utódokra. A jósolt rizikó magánál a prcd-PRA megbetegedés esélye csupán 0,0025% alatt van.
"B" séma, II. rizikócsoport - nem megbetegedett (hordozó, gazda)
A tenyésztésre vonatkozó jelentése: 99%-os biztonsággal kimondható, hogy az állat prcd-PRA hordozó és csak az I. rizikócsoporthoz tartozó kutyákkal szabad párosítani. A jósolt rizikó magánál a prcd-PRA megbetegedés esélyére csupán 0,5% alatt van.
"C" séma, III. rizikócsoport - magas kockázatú (pozitív)
A tenyésztésre vonatkozó jelentése: 99,5%-os biztonsággal prcd-PRA-val fertőzött, kizárólag az I. rizikócsoporthoz tartozó kutyákkal szabad párosítani. A jósolt rizikó a prcd-PRA megbetegedésre 99,5%.

A tesztet már három hónapos kortól meg lehet csináltatni. A tenyésztők nagy előnye abból adódik, hogy a kutyát még ivarérett kora előtt a vizsgálati eredménynek megfelelően vagy később a tenyésztési programba vonhatja vagy még fiatal korában kereshet új gazdát neki. Természetesen "C" kutyát nem tenyésztünk tovább akkor sem, ha ivarérett kora elején még a hagyományos vizsgálatok szerint nem állapítanak meg nála PRA betegséget.
"B" kutyákat (hordozókat) veszély nélkül lehet párosítani. Ezeknek soha nem lesz vak utódja. Képzeljék, milyen sok fájdalom válik elkerülhetővé úgy az állat, mint az ember számára. Gondolják csak meg, milyen sok kölyke leht már egy hat éves kutyának, még mielőtt megállapíthatnánk, hogy a szülő pozitív.... Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a betegséget két-három generációig kiszűrjük.
Természetesen minden géntesztnek meg vannak a maga határai, hiszen a PRA ugyanolyan klinikai képe több különböző mutáción vagy génen kereszttül előhívható. Ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy nem minden hálós bőrbetegség PRA betegség is egyben és nem minden PRA a prcd-PRA formája. A pontos diagnózis felállítása ezért feltétlenül szükséges. Egy kutya mutathat "A" vagy "B" eredményt akkor is, ha egy másik fajta PRA betegségben szenved. Jóllehet a hálós bőrbetegségeknek több fajtája létezik, azért a leggyakrabban előforduló a prcd-PRA.
Minden tenyészkutya szemét rendszeresen meg kell vizsgálni az eredeti módszerekkel is. Én magam már 10 tenyésztésre szánt kutyát, tudomásom szerint, Németországban elsőként, vizsgáltattam meg. Az összes kan kutyával kezdve, mivel ők több utódot nemzenek, mint a szukák. Aztán fokozatosan mindegyik szukát, ahogy a többi állatot is, mely a tenyészetembe kerül, sorra megvizsgáltatom.
További információ a www.optigen.com honlapon olvasható.

A párosítások várt eredményei az Optigen teszt segítségével
Másik szülő
Egyik szülő A B C
A Az összes utód A 50% A
50% B
Minden utód B
B 50% A 25% A
50% B
25% C
50% B
50% C
C Minden utód B 50% A
50% B
Minden utód C


Megjelent a Spitz Hírek III/3. számában.

 
Keresés
Hirdetés