Címlap Egészség Patella

Patella


A Patella Luxatio-ról


Luxált patella (lp) ügyében a német Spitz Szövetség döntése:
A Német Spitz Szövetség közgyűlése 2004. május 2-án Gladbeckben az eddigi tenyésztési szabály 4.9. paragrafusának módosítását szavazta meg. Az igazgatósági ehhez egy átmeneti szabályt is elrendelt 2004. december 31-ig.
A luxált patella témában a legfontosabbakról a következőkben számolunk be röviden minden közép-, kis-, és törpespitz tenyésztőjének és tulajdonosának.

„Luxatio” a ficam orvosi megjelölése és a patella a kutya térdkalácsa. Egy lp a kificamodott térdkalácsot jelenti. A térdkalács, amely ismételten kiugrik a természetes helyéről.
Azok a kutyák, akiknek a szalagjaik, inaik, vagy izmaik a hátsó lábakon gyengék vagy csontjaik nem egyenesek, patella érintettek. Éppen ez vonatkozik azokra, akik térdizületének hasadéka – amely a térdkalács természetes helye – túl kicsi vagy lapos. A patella probléma leggyakrabban a kicsi és legkisebb kutyafajtáknál fordul elő.
Nagyon egyértelmű jele az lp-nek, ha a kutya futás közben hajlamos arra, hogy a hátsó lábát felhúzza, vagy az egyik lábával újra és újra szökelljen egyet. Sokuk úgy mozog, mint egy ugrabugráló nyúl. Ez a különbség a mozgás során abból adódik, hogy a térdkalács elcsúszik vagy beékelődik úgy, hogy az érintett hátsó lábat sem hajlítani nem lehet, sem tehermentesítetté nem válhat.
A beteg kutyák egészen különböző kórképet mutathatnak. Előfordul, hogy a térdkalács csak egészen ritkán ugrik ki a helyéből, aztán újra helyrecsúszik. Néha kificamodva marad és a kutya a felső lábszárát felhúzza a testéhez vagy kinyújtja a lábát anélkül, hogy az érintené a földet. Lehet csak az egyik, de akár mindkét láb is beteg.
Mivel az lp öröklődik, a tenyészetbe ilyen kutyát nem vonhatnak Németországban. Azok a tenyésztők, akik beteg kutyákat tenyésztenek, a jelenleg érvényben levő német állatvédelmi törvénybe ütköző tevékenységet folytatnak. Azok a kutyák, akik betegségük súlyosságából adódóan műtéti kezelésre szorulnak, a beavatkozás után általában a mozgásuk korlátozása nélkül teljes életet élhetnek házi kedvencként.
Az lp kialakulása eddigi tapasztalatok szerint szinte sohasem vezethető vissza balesetre vagy más külső hatásra, csak öröklődésre.

Az lp 4 fokozatban került felosztásra Németországban, kifejeződésének erőssége szerint:
1. fokozat: A térdkalács csak kézzel történő beavatkozásra ficamodik ki. Mozgásban a helyén marad.
2. fokozat: A ficamodás néha járás vagy futás közben is előfordulhat. A térdkalács visszafordul továbbjáráskor, vagy kézzel is visszahelyezhető.
3. A térdkalács gyakran kificamodik. Ha kézzel helyére segítjük, nem marad sokáig ott, hanem újra elmozdul.
4. fokozat: A térdkalács állandóan ficamodott helyzetben van. Kézzel sem lehet a helyére tenni.

A német tenyésztési szabályzat 4.9. pontjának megváltoztatása, 2005. január 1-től érvényes:
Közép-, kis-, és törpespitzek tenyésztése előtt minden esetben fel kell tudni mutatni az lp vizsgálati eredményt.
Közép-, kis-, és törpespitzeket 3-as és 4-es fokozatú lp-vel TILOS tenyészteni.
Közép-, kis-, és törpespitzeket 2-es fokozatú lp-vel csak megalapozott, kivételes esetben szabad továbbtenyészteni. A határozatot a VDH tenyésztőbizottsága a VDH Tenyésztési- és Kutatócsoportja tudományos tanácsának bevonásával hozza meg.

Tarján Annamária

A MEOE Magyar Spitz Klubban jelenleg csak kiemelten ajánlott a patella luxatio szűrés, bár természetesen az lenne kívánatos, ha minden spitzet megszűrnének a tenyésztésbe vonás előtt.
A megfelelő szűrési eredménnyel rendelkező egyedeket a Klub ki fogja emelni.

 
Keresés
Hirdetés