Címlap Érdekességek Sportos spitzek

Sportos spitzek

Sokan úgy gondolják, hogy a spitzek csak díszkutyák, akiknek az minden feladata, hogy a kanapén vagy a szépen ápolt kerti gyepen heverésszenek, netán peckesen sétáljanak gazdáik mellett a parkban. Ez azonban nagy tévedés. A spitzek karakán, agilis, könnyen tanítható kutyák, aki bármilyen sportra vállalkozik velük, nem fog csalódni bennük. Klubtagjaink mesélnek a témáról.


Penkl Ágnes:
Snoopy 1998-ban született. Sport karrierjét 1999-ben kezdte, mint Agility versenyző. Hogy miért döntöttem így? Mert Matyival, az akkori németjuhász kutyámmal már kipróbáltam az agilityt. Viszont ő lesérült és így nem tudtam folytatni a versenyzést. Kézenfekvő volt, hogy Snoopy lesz a következő eb akivel versenyzek. Nagyon ügyes volt már az első versenyén, Kecskeméten. Rögtön 1 helyezést értünk el. Utána sok versenyen elindultunk és általában az első 3-ban benne voltunk. Aztán az évek során többször voltunk VB kerettagok, csapatban és egyéniben is. Bejártuk a versenyekkel majdnem egész Európát.
Csapatban többször álltunk a dobogó 3. és 2. fokán. Az egyik Országos Bajnokságon Csapatban 1 helyen végeztünk. Egyéniben többször voltunk elsők. Nagyon sok kupát szerzett Snoopy, tele van 4 szekrény teteje velük.
2000. óta terápiás kutyaként is résztveszünk a Tetra 2002 Alapítvány programjaiban. 1x Snoopy anyukája Süni is részt vett ezeken a foglalkozásokon, de 2003-ban Süni meghalt, azóta Snoopyval járok csak. Vagyis néha jön velünk tanulás képen Kuksi a Schipperkém is. Snoopy nagyon szereti az embereket és nagyon érzi ha valaki beteg vagy elesett. Szereti a terápiás munkát. Sajnos az idő elszállt felette, jövő márciusban lesz 13 éves, így a sportot már 2007. óta nem űzi, terápiázni is ritkábban megyünk már. Most a jól megérdemelt nyugdíjas éveit éli.
Azt tanácsolom akik szeretnének sportolni a Spitzükkel, hogy nyugodtan vágjanak bele akármelyik sportba--agility, frizbi, dog dancing - mert mindegyik sportra alkalmasak. Szeretnek dolgozni és nagyon jó kapcsolatot lehet így a kutyájukkal kialakítani. Én Snoopynál azt vettem észre, hogy nem csak azért dolgozott mert szerette csinálni, hanem mert nekem szeretett örömöt okozni, akkor volt ő is boldog ha én is örültem. Szerintem ez a legjobb az egészben, a feltétlen bizalom és szeretet.Tóth Erika:
Mindig is úgy gondoltam, hogy jó dolog a kutyával minél több hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységet végezni. Ezért aztán kutyaiskolába jártam a régi és a mostani kutyáimmal, még a kisspitz keverékünkkel is. Nagyon vicces volt, mikor a helyben maradást gyakoroltuk , Mónika okosan ült egy kaukázusi meg egy rottweiler között, és alig látszott ki a fűből. A kiképzők eleinte megmosolyogták, de aztán hamar rájöttek, hogy a kiskutya igen tanulékony és ráadásul ügyes is. Sokszor mi mutattuk be az újaknak, hogy egy-egy feladatot miként kell végrehajtani.
A két wolfspitzemmel nem volt kérdés, hogy sportoljunk e. A fiúk ugyanis meglehetősen terriervérűek, ha nem fárasztom le őket eléggé, akkor porig rombolják a házat és a kertet. Kipróbáltuk az edzőkocsi húzást, és a canicross sportot, ez utóbbi lényege az, hogy a kutya egy rugós pórázzal van a gazda derekához rögzítve, így kell végigfutni egy kijelölt pályát időre. Dunaharasztiban, a Nemzetközi Szánhúzókutyás Találkozón Enzo ötödik, Carlos negyedik helyezést ért el. Igazán élvezték a futást, és szeretném folytatni velük a versenyzést, mert nagyon jó élmény volt! Reggelente még munka előtt edzeni szoktunk, a környékbeli lakók már meg sem lepődnek, hogy az őrült kutyás nő szakadó esőben fut a kutyáival.
Azt hiszem nem is én lennék, ha nem próbáltam volna ki a canicrosst Mónikával is, és mit mondjak, alaposan meglepett, mert az alig hét kilós kutya úgy száguldott előttem, mint a rakéta, nehezebb volt vele lépést tartani, mint a fiúkkal. Tehát ez a dolog abszolút nem méretfüggő….
Jó lenne, ha többen sportolnának spitz kutyájukkal. Higgyék el: hihetetlenül jó érzés, ha a kutyánk boldogan dolgozik. Mert ez a fajta annyira szereti a gazdáját, hogy bármire hajlandó azért, hogy a kedvében járjon. És egy kiadós edzés után a szőrös pofikon elterülő széles mosoly látványa elfeledteti az emberrel az esőt, a szelet, az izomlázat, nem számít semmi, csak a KUTYA meg az EMBER és a jól végzett munka öröme.

Budai Renáta
2004-ben kezdtünk el agilityzni Picurral. A Top Mancs Kutyaiskolán tetszett meg nekünk ez a sport. Anyu Sziporkával már 2003-ban elkezdte és úgy gondoltam majd felváltva fogunk "ugrálni" :) de Szipike Velem már nem volt hajlandó együttműködni /12 éves voltam :P/ ezért kaptam Picurt.
Már 2005-ben a Junior EB-n Jumping futamban 2. helyezést értünk el.
2006-ban Csehországban Ostrava városában egyéni összetettben Junior Európa bajnokok lettünk, csapatban 2.-ok.
2007-ben Belgiumi Junior Eb-én Jumping futamban első helyen végeztünk.
2008-ban Olaszországban a Junior Európabajnokságon csapatban elsők lettünk.
2008 évben a Magyar Köztársaság Junior Bajnokai lettünk.
2010 évi Köztársaság kupán a  Magyar Köztársaság Bajnokai lettünk.
Az elmúlt hat év haza és külföldi versenyein számtalan első és dobogós helyezést értünk el. Kupa serleg és érem gyűjteményünk igen jelentősnek mondható és még gőzerővel folytatjuk.Budainé Mezei Zita
Whoopiet  2007. őszétől tanítgatom agilityzni. Mondhatom nagyon élvezi, nagyon ügyes benne és nagyon eredményesek is lehetnénk, de mivel 26 cm a marmagassága, ezért a 35 cm-es lécmagasság számára nehezen teljesíthető akadály jelent.  Indultunk jó pár versenyen, vannak szép dobogós helyezéseink is, azonban általában pottyant egy léc ami hibapontot jelent. A legutóbbi versenyen olyan szerencsétlenül verte le az akadálylécet, hogy a fejére esett és ettől nagyon megrémült, szétesett. Úgy döntöttem jobban szeretem annál, hogy tönkre tegyem ezért, csak a sulin edzésen agilityzem vele alacsony lécmagassággal amit nagyon élvez, nem megerőltető számára.
Világklasszis kis kutya, rendkívül gyors, okos, könnyen és szívesen tanul, nagyon "fekszik" neki az agility. Talán, ha sikerül egyszer elérnem, hogy hivatalosan beiktassák a toy kategóriát az egészen picike méretű de nagyon gyors, ügyes kutyusok  számára, hiszen sok kis törpe űzné ezt a sportot eredményesen. Ha a sport kutyabarátabb lesz egyszer, talán majd még Whoopie is versenyezhet. Ha nem az sem baj, így is boldog agilitys kutya. :)
Akik pedig spitz kutyussal agilityznének, csak annyit tanácsolnék, szeressék a kutyát és mivel ugye spitz, :) a szokásosnál is következetesebben, de nagyon türelmesen,  csak jutalmazásra alapozva neveljék és tanítsák, de soha ne engedjék át a vezető szerepet Őkelmének. :) Egyébként ügyességi, engedelmes és őrző-védő  vonalon (K99) is nagyon tehetséges a fajta.
A klikkerrel történő tanítástól az őrző védőig kipróbáltunk és gyakorolunk mindent a két spitz-cel. :) Picur kifejezetten élvezi az őrző-védőt, kiadhatja kissé túltengő energiáit és kontrollált körülmények között kiélheti kissé izgága természetét is. :) Picurral én őrző-védőzök, gyorsan haladunk, nagyon tehetséges ebben is. Whoopieval ügyességi 5-ös vizsgára gyúrunk, ami elég sokrétú feladatokból áll, szagazonosítást és egyebeket tanítok neki, az időm kevés, de remélem a tavaszi vizsgára sikerül felkészülnünk. 

 
Keresés
Hirdetés